art_house_pinarchitects

2017, Toplocentralata, Green House, Sofia, Bulgaria

Creation of a half-open area which would make us feel a part of the whole spectacle of mass liveliness as soon as we start approaching the building.

THE GREEN HOUSE – MAIN PROBLEMS

The heating plant is located in a park area behind two mounds so you can barely see it. The unitary mass of the building is fragmented into three different parts with a different height and altitude. The approach to the main building is through the most unnatractive and unimportant part of the whole area – the transformer station.

 THE GREEN HOUSE – FINAL CONCEPT

We offer the creation of a half-open area which would make us feel a part of the whole spectacle of mass liveliness as soon as we start approaching the building. This is achieved by a number of wooden frames with colorful posters about the different events taking place in the heating plant. A long grassy path leads us to an altitude of 1.50 m above ground level where we find the main reception area, which unites all the cultural activities in the building. This unitive center area is all made of glass and creates the feeling of the green grass outside entering the interior. The sense of fluidity is enhanced thanks to the two pathways, which take the visitors up to the green rooftop of the lying down building which used to be a storage. The whole space around the building is covered with grass.

We create the feeling of space by covering the whole structure with a glass skin. This allows a constant contact between the space inside with the green park outside. When necessary, the halls inside could be darkened by adjustable vertical louvers creating a kinetic aspect and bringing this glass skin to life.

We offer a complete utilization of the rooftop by transforming it into the main space for workshops, events, and of course, for recreation and a viewpoint for the green park area and Vitosha.

 

We believe that the difficulty with spotting and locating the heating plant could be resolved by lighting up the trees standing on the two mounds. This would create a real light and laser show which would liven up the park at night. We could develop an art installation project making the trees an interesting part of the whole cultural space, which would always change according to the seasons